Andrisan Gheorghe

 

Nume: Andrişan
Prenume: Gheorghe
Data naşterii: 3 mai 1922
Locul naşterii: Frătăuţii Noi, jud. Suceava
Data arestării: 4 octombrie 1948 (?)
Studii: Facultatea de Drept, Iaşi (1945-1948)
Condamnare: 8 ani muncă silnică
Locuri de detenţie: 
Suceava (4 octombrie 1948-22 aprilie 1949)
Piteşti (22 aprilie 1949-29 august 1951)
Gherla (29 august 1951-15 ianuarie 1952)
Baia Sprie (15 ianuarie 1952-?)
Cavnic (?-18 martie 1954)
Gherla (18 martie 1954-1 octombrie 1956)
Destin: 

Originar din comuna Frătăuţii Noi, în extremitatea nord-estică a judeţului Suceava şi a ţării, loc de obârşie al preotului Iraclie Porumbescu (tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu), Gheorghe Andrişan a văzut lumina zilei la 3 mai 1922, într-o familie de ţărani agricultori, proprietari a 10 hectare de pământ. Tatăl său, Andronic, fusese înscris în Partidul Naţional Liberal. Dumitru Bordeianu îl descrie ca „un tânăr inteligent care purta în el deşteptăciunea şi bunul simţ al plăieşilor lui Ştefan cel Mare. Un caracter fără viclenie şi ascunzişuri. Bun din fire, se citea pe faţa lui zâmbetul tânărului cinstit, în inima căruia nu avea[u] loc ura şi dispreţul”.

Andrişan s-a apropiat de Mişcarea Legionară în timpul facultăţii, prin colegul său de la facultatea de Drept din Iaşi, Gheorghe Reus, care l-a luat în pregătire în octombrie-decembrie 1945. La sfârşitul acestei perioade, conform declaraţiilor din anchetă, a fost încadrat în grupul legionar de la Drept. În actul de acuzare din proces i s-a reţinut participarea la o şedinţă legionară de pe Dealul Copou în 1946, la care mai participaseră, printre alţii, Gheorghe Reus, Ion Negură şi Eugen Ţurcanu. Activitatea i-a scăzut simţitor în 1947, datorită faptului că sosea în Iaşi numai pentru examene. De altfel, prezenţa redusă în Iaşi era caracteristică unităţii de la Drept, motiv pentru care regimul comunist nu l-a putut acuza în mod semnificativ (dar l-a putut condamna la ani grei de închisoare). Andrişan a participat şi la una dintre ultimele şedinţe ale grupului legionar din cadru Universităţii (condus de Alexandru Bogdanovici), la începutul lui mai 1948, când s-a discutat problema înscrierii în Uniunea Naţională a Studenţilor din România, organism comunizat la acea dată. S-a luat decizia de compromis ca cei deja înscrişi în UNSR să rămână membri, dar ceilalţi să evite să o facă.

Data arestării lui Andrişan este incertă. Dacă în dosarul de anchetă, ea apare ca 12 iunie 1948, pe fişa matricolă penală (vezi foto mai jos), apar două date: 4 octombrie 1948 şi 8 februarie 1949. Cel mai probabil, data corectă este 4 octombrie, întrucât declaraţia din anchetă este datată 30 octombrie, zi până în care se strânseseră destule informaţii la dosar cât să nu mai fie nevoie de foarte multe insistenţe. Anchetatorul său, sublocotenentul Ioan Aramă, îi smulge şi o mărturisire bizară legată de găsirea unui trăgaci de pistol asupra sa la percheziţie. Andrişan motivează prin aceea că, grăbindu-se la o toaletă din cadrul Universităţii, a ridicat de pe jos o hârtie şi a pus-o în buzunar; când a scos-o din buzunar, trăgaciul i-ar fi căzut în buzunar fără să simtă.

Andrişan a fost circumscris grupului legionar „Universitatea” şi condamnat la 8 ani muncă silnică pentru activitate legionară. După perioada petrecută la Suceava (unde au avut loc atât ancheta, cât şi procesul), a fost transferat la penitenciarul Piteşti pe 22 aprilie 1949. Nu avem informaţii despre intervalul scurs între această dată şi luna decembrie 1950, când a făcut cunoştinţă cu violenţele, dar se poate presupune că nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun, întrucât era închis pe celularul închisorii, unde acţiunea violentă a debutat cu un an întârziere. Andrişan a fost torturat în camera 3-subsol, alături de mulţi alţi studenţi la Iaşi, ceea ce i-a îngreunat probabil situaţia. De asemenea, faptul că Ion Negură, unul din cunoscuţii lui Eugen Ţurcanu, i-a fost superior ierarhic în grupul de a Drept, şi că Ţurcanu însuşi a participat la şedinţa din 1946, s-au putut transforma în circumstanţe agravante pentru Andrişan. Deocamdată nu există probe documentare că Ţurcanu l-ar fi ţinut minte sau că ar fi transmis ceva liderilor din camera 3-subsol, dar se ştie că el centraliza informaţiile de la ceilalţi deţinuţi, astfel încât nimic nu este exclus.

Cert este că Gheorghe Andrişan a fost schingiuit alături de ceilalţi colegi din cameră, iar Neculai Popa a rămas impresionat de reacţia lui la bătaie: „Era un om de o puritate sufletească rar întâlnită. Din cauza loviturilor, îi curgea sânge pe nas şi pe gură. Cu toate acestea, era bătut în continuare, cu pumnii în piept, de către cei cărora li se ceruse să dovedească că vor să se reeduce. Modul cum primea Gh. Andrişan aceste lovituri nu-l voi putea uita niciodată. Privirea lui în gol şi nepăsarea cu care accepta aceste lovituri parcă nu te mai înspăimântau, ci dimpotrivă îţi dădeau curaj. Apoi l-au pus să stea pe un hârdău, într-un picior şi cu mâinile sus. Nu mai ştiu cât a stat în această poziţie, dar îmi amintesc că în ochii lui se putea vedea numai linişte şi resemnare. Mult mai târziu, voi afla că, după plecarea mea la infirmerie, Gh. Andrişan va încerca să se sinucidă: într-o noapte a vrut să-şi taie arterele de la gât. Va fi descoperit de P. Popescu şi salvat de la moartea pe care şi-o dorea în locul torturilor şi al umilinţelor.” Nu avem confirmarea informaţiei despre tentativa de suicid.

Pe 29 august 1951, a fost transferat la Gherla, împreună cu ultimul lot de studenţi, după ce a stat la camera 3-subsol cel puţin până în luna mai, când au încetat violenţele. Nu avem relatări despre momentul cedării, dar unul dintre cei torturaţi la Gherla, Constantin Teja, îl plasa printre cei care l-au bătut în camera 99. La puţină vreme după oprirea acţiunii violente, Gheorghe Andrişan a fost mutat în colonia Baia Sprie, după care a fost trimis la o altă mină din zonă, Cavnic. A revenit în Gherla la 18 martie 1954, de unde se pare că s-a şi eliberat la expirarea pedepsei, pe 1 octombrie 1956.

 

Fisa matricola penala Gheorghe Andrisan
Fisa matricola penala verso Gheorghe Andrisan
Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress