Andronic Stefan

Nume: Andronic
Prenume: Ştefan
Data naşterii: 26 august 1924
Locul naşterii: Pârteştii de Sus, jud. Suceava 
Data arestării: 12(/16?) iunie 1948
Studii: Facultatea de Drept, Iaşi (1946-1948)
Condamnare: 7 ani muncă silnică
Locuri de detenţie: 
Suceava (12/16 iunie 1948-1949)
Piteşti (1949-1951)
Peninsula (1951-?)
Aiud (?-10.06.1955)
Destin:
Deşi este unul dintre studenţii despre care nu avem informaţii în ceea ce priveşte destinul său în Piteşti, putem presupune fără să greşim prea mult că a avut mult de suferit din cauza biografiei sale de dinainte de închisoare. Fiu de ţărani dintr-un sat situat la nord de Gura Humorului, la mijlocul distanţei dintre Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, a optat pentru cel din urmă oraş şi a urmat Liceul „Dragoş Vodă”. Aici a fost pregătit şi încadrat de Dumitru Solcan în Mănunchiul de Prieteni de pe lângă grupul FDC nr. 36, încă de la vârsta de 13 ani. Intrat probabil prea repede în grup, a fost eliminat chiar de către cel care l-a recrutat după prima şedinţă şi a fost reprimit în probe abia în decembrie 1940, când legionarii erau la putere. Activitatea sa a fost minimă: a participat la două şedinţe ale grupului şi a manifestat în oraş pe data de 20 ianuarie 1941, în timpul rebeliunii legionare. A urmat o nouă perioadă lungă în care a rupt legăturile cu grupările legionare.
A doua sa reactivare s-a produs în 1945, la propunerea lui Aurelian Cramaniuc, când a făcut parte din grupul FDC nr. 36 din liceul său. Cramaniuc era ajutorul şefului grupului la acea dată, nimeni altul decât Eugen Ţurcanu. Andronic a absolvit liceul în vara lui 1946, iar după înscrierea la Facultatea de Drept din Iaşi primul său mentor, Dumitru Solcan, i-a făcut legătura cu unul dintre legionarii care activau în grupul de la Drept, Gheorghe Pivin. Printre colegii de activitate din perioada studenţiei (1946-1948) se numără mai mulţi viitori „piteşteni”: Ion Negură, Ioniţă Sârbu, Gheorghe Reus, Gheorghe Andrişan, Eugen Măgirescu, Ioan Huţuleac. Mai mult decât atât, Andronic a fost unul dintre martorii participării (terminată cu un mic conflict) lui Eugen Ţurcanu la cel puţin o şedinţă a grupului. Mai târziu, Ţurcanu îi mărturisea unui coleg de detenţie că Andronic a fost unul dintre cei care au privit cu ostilitate înscrierea lui în Uniunea Tineretului Comunist, deşi nu au căutat să îl influenţeze în vreun fel, pentru că nu aveau niciun ascendent asupra sa. Activitatea grupului de la Drept nu a fost foarte intensă, pentru că majoritatea studenţilor ajungeau mai rar în Iaşi şi nu se putea întâlni. La un moment dat, grupul s-a împărţit în două ramuri, Andronic fiind repartizat în cea condusă de Gheorghe Reus, alături de Ştefan Sângeap şi un oarecare Posteucă.
Există unele nelămuriri în ceea ce priveşte data arestării lui Andronic: deşi fişa matricolă i-a înregistrat data de 12 iunie (care pare să fie confirmată şi de data expirării pedepsei, el fiind eliberat pe 10 iunie 1955), dar dosarul penal reţine data de 16 iunie. Fapt este că a fost depus imediat la penitenciarul Suceava şi anchetat de comisarul Bălăceanu, în faţă căruia şi-a declarat pe 17 iunie activitatea din liceu şi facultate. După anchetă a stat la camera 15 de pe etajul II, împreună cu mai mulţi colegi (Reus, Mitan, Sârbu, printre alţii), iar Octavia Zbranca susţine că cei de aici citeau cărţi marxiste şi ar fi compus chiar un „imn al reeducării”, cum îl numise Eugen Ţurcanu. Cum acestea se întâmplau după pronunţarea sentinţelor, putem deduce că ei aceştia s-au aflat temporar sub influenţa lui Ţurcanu, care avea legături din ce în ce mai vizibile cu administraţia, în speranţa unei decizii favorabile la recurs. Ipoteza este întărită de faptul că niciunul dintre ei nu a continuat „reeducarea” alături de Ţurcanu, ci au fost torturaţi mai târziu în Piteşti. 
Transferat în Piteşti probabil către finele lui 1949, Andronic este menţionat în perioada iunie 1950-februarie 1951 la camera 1-subsol. Aici a fost schingiuit începând cu 6 decembrie 1950, alături de colegii din secţia muncă silnică. În martie 1951 îl întâlnim în camera 3-subsol, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu el aici, după cum nu avem informaţii nici despre destinul său penitenciar ulterior, în afara eliberării la termen, în 1955.
Stefan Andronic la arestare (iunie 1948)
Stefan Andronic la arestare - profil (iunie 1948)
Fisa matricola penala Stefan Andronic
Fisa matricola penala Stefan Andronic - verso
FFisa matricola penala Stefan Andronic 2
Fisa matricola penala Stefan Andronic 2 - verso
Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress