Demascarea

Deutsch        English  

Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una din cele mai inumane acţiuni represive din istoria recentă.

Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut, şi ne oferă consideraţiile lor despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă. Cele 70 de minute de mărturii tulburătoare sunt împărţite în 11 capitole: „Scopul acţiunii Piteşti”, „Începutul: câştigarea încrederii”, „Declanşarea violenţelor”, „Etapele”, „Ţurcanu”, „Ororile”, „Blasfemiile”, „Disperarea”, „Speranţa”, „Încetarea acţiunii”, „Aveţi regrete?”.

„Demascarea” este o coproducţie a Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, AGER Film, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, www.fenomenulpitesti.ro, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer România, şi a fost realizat în intervalul octombrie 2009 - decembrie 2010. Regia este semnată de Nicolae Mărgineanu, iar scenariul a fost conceput de istoricul Alin Mureşan, autorul a două volume dedicate fenomenului Piteşti.

Pe lângă filmul de 70 de minute, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat „Despre iertare” şi cele două trailere oficiale. Toate materialele sunt subtitrate în limbile română, engleză, franceză, germană şi spaniolă. Filmul este disponibil spre vânzare în România prin Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca la preţul de 10 RON, precum şi în lanţul de librării Cărtureşti, Librăria Sophia şi Librăria Mihai Eminescu din Bucureşti.

De asemenea, prin bunăvoinţa Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca şi a www.fenomenulpitesti.ro, filmul a beneficiat de proiecţii publice în Bucureşti, Cluj Napoca, Washington, DC şi Buzău, alte proiecţii fiind programate pentru Bucureşti (în luna septembrie), Braşov (22 iunie) şi Câmpina (10 iulie). Suntem bucuroşi să anunţăm că filmul a fost selecţionat pentru difuzare la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2011, Cluj Napoca) şi la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov.

Vezi şi: Interviu în exclusivitate cu regizorul Nicolae Mărgineanu: „Cred că acest film nu se uită uşor!”

Petru Cojocaru in Demascarea
Nicolae Purcarea in Demascarea
Emil Sebesan in Demascarea
Gheorghe Stanica in Demascarea
Scarile din inchisoarea Pitesti (captura din film)
Studenti condamnati la moarte (captura din film)
Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress