Ion Marina

 

Nume: Marina

Prenume: Ioan

Data naşterii: 8 aprilie 1922

Locul naşterii: Pata, jud. Cluj

Carieră:

Născut într-o suburbie a municipiului Cluj Napoca, fiul lui Teodor şi Leontina, Ioan Marina a făcut parte din prima serie de ofiţeri politici trimişi în închisorile comuniste pentru a se ocupa cu munca de contrainformaţii. Deşi mai mulţi foşti deţinuţi au avansat ideea că ar fi avut origini evreieşti, menţionând chiar prenumele Iţicovici, nu există nicio dovadă în acest sens. Judecând după propriile declaraţii în ce priveşte atât numele său, cât şi al părinţilor, precum şi zona de provenienţă, credem mai degrabă că era român.

Asemenea altor ofiţeri politici din prima serie, a fost angajat iniţial în cadrul Miliţiei, probabil ajutat de originea socială. Înainte de numirea ca şef al Biroului Operativ în penitenciarul Piteşti avea gradul de sublocotenent în cadrul Miliţiei judeţene Cluj. Marina a participat la şcoala specială pentru viitorii ofiţeri politici care s-a ţinut la Bucureşti în primăvara lui 1949, unde a luat prima dată contact cu viitorul său şef, Iosif Nemeş, dar şi cu ministrul adjunct de Interne, Marin Jianu, cel care s-a ocupat direct de „fenomenul Piteşti”. A urmat cursurile alături de alţi viitori ofiţeri politici ca Ioan Burada (Târgşor), Desideriu Iacob (Gherla, Aiud), Mihai Stângă (Suceava).

În cadrul acestei şcoli i s-a făcut pentru prima dată instructajul în ceea ce priveşte munca de contrainformaţii, care presupunea în primul rând obţinerea de informaţii de la deţinuţi, dar şi, în secundar, supravegherea administraţiei închisorii. Marin Jianu le-a cerut să ţină munca aceasta secretă inclusiv faţă de familie, în timp ce de la Iosif Nemeş a aflat că informatorii vor fi recrutaţi dintre deţinuţi în vederea obţinerii stării lor de spirit. Tot de la acesta primeşte sfaturi despre cum să trieze informaţiile pe categorii: legături ale deţinuţilor cu exteriorul, fapte nedeclarate în anchetă, organizaţii etc.

După absolvirea şcolii şi cele două săptămâni de concediu primite ca premiu, Marina a fost repartizat la închisoare Ocnele Mari. Nu avem foarte multe informaţii despre această perioadă, dar ştim că a stat aici între mai-august 1949 şi a avut mai multe ciocniri cu administraţia, îndeosebi cu directorul Ioan Simulescu. De notat că în această perioadă de început, rolul ofiţerilor politici era complet necunoscut administraţiei, care credea (pe bună dreptate, după cum s-a demonstrat ulterior) că acesta presupune supravegherea sa informativă, pentru înlăturarea cadrelor penitenciarului care ar fi favorizat deţinuţi sau care n-ar fi manifestat suficientă vigilenţă. Spre sfârşitul verii, constatând că nu poate face nimic din cauza ostilităţii directorului, Marina a fost transferat la închisoarea Piteşti.

Ofiterul politic Ioan Marina in 1954
Ofiterul politic Ioan Marina in 1954 (profil)
Partea 1 din 2
 1 | 2 
Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress