Iosif Nemes

Nume: Nemeş

Prenume: Iosif

Data naşterii: 28 ianuarie 1911

Locul naşterii: Ditrău, jud. Harghita

Carieră:
Provenit dintr-o familie modestă, Iosif Nemeş a terminat 9 clase şi a lucrat ca tâmplar în Bucureşti şi în Beiuş, judeţul Bihor. S-a apropiat de mişcarea comunistă în timp ce efectua un stagiu la un atelier de tâmplărie din capitală şi ulterior a încercat să înfiinţeze o celulă ilegală şi la Beiuş, dar a fost descoperit, arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare. A fost închis între 1941-1944.

Accederea la putere a comuniştilor l-a propulsat în funcţia de director al penitenciarului Oradea (1945-1949), unde şi-a organizat o reţea personală de informatori în închisoare. Acesta a fost, probabil, unul din principalele motive pentru care Securitatea a hotărât să îi încredinţeze misiunea de a superviza acţiunea informativă din închisorile din ţară. În martie 1949 a fost numit şef al nou înfiinţatului Serviciu Operativ, pentru care a recrutat o serie de lucrători din Miliţiile şi birourile locale de Securitate. Aceştia, în număr de circa 22, au fost pregătiţi timp de trei luni şi apoi trimişi în principalele penitenciare pentru a-şi dezvolta reţele de informatori din cadrul deţinuţilor politici. Dintre subordonaţii lui Nemeş din această perioadă îi amintim pe Ion Marina (a lucrat la Ocnele Mari şi Piteşti), Ioan Burada (Târgşor), Mihai Stângă (Suceava), Dezideriu Iacob (Gherla), Eva Birtaş.

Rezultatele bune în munca informativă i-au fost răsplătite pentru o perioadă, dar defectele personale l-au tras în jos în mai multe rânduri. Aproape toţi colaboratorii săi l-au descris ca fiind superficial, alcoolic, înclinat spre violenţă şi afemeiat. După îndepărtarea din funcţie a lucrat ca inspector în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor (mai-septembrie 1950), după care a fost trecut pe linie moartă. A fost director al Fermei Copăceni (septembrie 1950-octombrie 1951), controlor în Gospodăria de Partid a Comitetului Central al PCR (octombrie 1951-noiembrie 1952) şi director al Fabricii de mobilă a Comitetului Central al PCR. În 1957 lucra ca tehnician. A murit în 1986.

Piteşti:
Nemeş a primit ordinele pentru activitate direct de la Gheorghe Pintilie şi Alexandru Nicolschi, conlucrând cu ministrul adjunct Marin Jianu, cel care coordona întreaga acţiune la nivelul Ministerului de Interne. Din aprilie 1949 a luat contact cu acţiunea de „reeducare” din Suceava, pe care a descurajat-o, întrucât regimul nu era interesat decât de informaţii, nu şi de recuperarea ideologică a opozanţilor. Tot atunci l-a cunoscut pe Eugen Ţurcanu şi nu pare să fie o simplă coincidenţă faptul că acesta a fost transferat împreună cu câţiva apropiaţi în închisoarea Piteşti pe data de 19, în urma discuţiilor cu şeful Serviciului Operativ.

La scurtă vreme Nemeş s-a dus pe urmele lui Ţurcanu la Piteşti şi s-a interesat despre mersul acţiunii informative. Printre măsurile pe care le-a luat în urma acestei vizite de lucru s-a numărat îndepărtarea Securităţii Piteşti dintre cei implicaţi în acţiune, dar şi mutarea lui Ion Marina de la Ocnele Mari, pentru a-l coordona pe Ţurcanu. Nemeş nu a fost deranjat prea tare de folosirea violenţei pentru a obţine informaţiile care îi erau necesare, astfel că nu le-a cerut niciodată agresorilor în mod hotărât să schimbe metoda. Dimpotrivă, mulţumit de cantitatea impresionantă de note şi de faptul că ministerul nu lua nicio măsură pentru oprirea bătăilor, a lăsat lucrurile să curgă de la sine. A intrat în conflict în mai multe rânduri cu directorul Dumitrescu, atunci când acesta devenise îngrijorat de proporţiile acţiunii şi de morţii care începeau să apară, ameninţându-l să-şi vadă de treabă, fiindcă el este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă: „Desigur că Ministerul cunoaşte – doar eu nu fac ce fac de capul meu – O să moară 10 bandiţi şi pentru asta să mă împuşte pe mine partidul că i-am omorât – însă cel puţin ştiu că am terminat cu legionarii”.

Tot el este responsabil şi pentru exportarea acţiunii violente în închisoarea Braşov, în martie 1950, când a dispus transferarea a doi deţinuţi agresori pentru a obţine informaţii de la anumiţi deţinuţi încarceraţi acolo. Nu ştim cu exactitate de ce a fost înlocuit la începutul lunii mai cu Tudor Sepeanu.

Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress