Mihai Buracu (1930-2011)

Mihai Buracu (1930-2011)www.fenomenulpitesti.ro anunţă cu adâncă tristeţe trecerea la Domnul a fostului deţinut politic Mihai Buracu (81 de ani). Fiul unui preot militar, fost deputat şi senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc, s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 24 ianuarie 1930. A urmat Liceul „Negru Vodă” din Făgăraş şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, unde s-a încadrat în Frăţia de Cruce, motiv pentru care a fost arestat la 7 iunie 1949. Deşi a fost condamnat la 2 ani de închisoare corecţională, a stat închis vreme de 5 ani, pedeapsa fiindu-i prelungită cu două internări administrative. A trecut prin închisorile Târgşor, Peninsula, Poarta Albă, Jilava, Piteşti, Bicaz, Borzeşti şi Oneşti. A fost torturat în Piteşti într-unul din ultimele loturi, începând cu luna martie 1951, şi a cunoscut ororile blasfemiilor de Paşti. Experienţa l-a marcat atât de mult, încât i-a albit părul într-o singură noapte.

Cu mari eforturi, a absolvit Facultatea de Filologie ca şef de promoţie, la fără frecvenţă. A lucrat ca profesor suplinitor de limba română, dar a fost nevoit să fie şi bibliotecar, zilier pe şantiere, încărcător şi descărcător de lemne. A fost şicanat şi urmărit de Securitate multă vreme după ieşirea din închisoare, primind interdicţia de a publica (scria poezii şi texte literare) şi de a deţine o maşină de scris. Mihai Buracu a fost senator de Mehedinţi din partea Convenţiei Democrate din România în legislatura 1992-1996. Parte din mărturia sa despre Piteşti, extrem de profundă şi de bine scrisă, este disponibilă aici.

Rugăciunile noastre se îndreaptă spre bunul Dumnezeu, ca să-l primească pe Mihai Buracu alături de cei drepţi şi să-i întărească pe toţi cei dragi ai lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress