Mihai Stanga

Nume: Stângă

Prenume: Mihai

Data naşterii: -

Locul naşterii: -

Carieră:
Puţine informaţii disponibile pe care le avem la dispoziţie îl indică pe Mihai Stângă ca locotenent în cadrul Securităţii Braşov la începutul lui 1949. Înainte de a fi recrutat în Ministerul de Interne lucrase ca muncitor într-o fabrică. Pe 1 aprilie a fost trimis la Bucureşti alături de alţi câţiva colegi pentru a discuta cu Gheorghe Pintilie şi Gogu Popescu despre o nouă sarcină pe care o vor primi, întâlnire amânată cu două săptămâni. La doar câteva zile de la acest moment, Iosif Nemeş s-a prezentat la Securitatea Braşov şi le-a transmis şefilor lui Stângă că acesta va fi numit ca referent în închisoarea Suceava. Conform propriilor declaraţii, şi-a început activitatea aici pe 24 aprilie 1949.

Suceava:
Primele contacte cu închisoarea au fost destul de vitrege, întrucât direcţiunea îl suspecta că este trimis de Bucureşti pentru a denunţa favorurile făcute de administraţiei deţinuţilor. Directorul Aurel Tiron l-a informat că aproape toţi cei din închisoare sunt deţinuţi politici, aflaţi în grija Securităţii, şi nu pot fi vizitaţi decât de director şi de către gardieni, fără să ştie că în realitate Stângă era trimisul Securităţii, şi nu al Direcţiunii Generale a Penitenciarelor. Cu toate acestea, din chiar a doua zi a reuşit să ia legătura cu câţiva deţinuţi şi a aflat despre „reeducare”, fără să ia măsuri. Stângă, ajutat de Mihai Papuc, a hotărât să aştepte sosirea în închisoare a lui Nemeş, pentru a nu se pripi. Acesta a refuzat să le dea prea multe indicaţii şi s-a mulţumit să le transmită că au primit aprobarea pentru a intra în celule.

Instrucţiunile mult aşteptate au venit abia spre sfârşitul primăverii de la Gavril Birtaş, care i-a cerut să afle conducătorii grupărilor din închisoare şi să realizeze o caracterizare a celor care duc activitate suspectă. În acest timp s-au înteţit semnalele către deţinuţi că regimul nu este interesat decât de informaţii, inclusiv din partea lui Stângă. În acest context, Alexandru Bogdanovici i-a cerut sprijinul să trimită un memoriu la Bucureşti, dar referentul i-a cerut să adune semnăturile celor care erau de acord cu el. Pe acestea, ca şi o serie de alte informaţii legate de activitatea ODCC, Stângă le trimitea în mod frecvent la Bucureşti. Se pare că unii dintre apropiaţii lui Bogdanovici au funcţionat o perioadă ca informatori ai lui Stângă: Mihai Livinschi, Alexandru Popa. Unora dintre deţinuţi el le-a dezvăluit că vor fi transferaţi la Piteşti, unde se vor reîntâlni cu Ţurcanu. Deşi Bogdanovici a încercat să îi intre în graţii, predându-i statutul ODCC, în realitate el încerca să îl manipuleze, spunându-le apropiaţilor săi că Stângă e un „ciocănar prost” pe care îl duce de nas. Probabil că această impresie era greşită, fiindcă Stângă fusese informat de Eugen Munteanu că Bogdanovici este un oportunist, lucru care avea să îi fie reproşat de aici încolo până la moartea sa.

Rolul pe care l-a jucat Stângă în acţiunea informativă din Suceava a fost unul de o importanţă medie, dar a participat la majoritatea evenimentelor importante din închisoare. Probabil şi datorită denunţurilor pe care le superviza, a fost martorul destituirii directorului Aurel Tiron şi a prim gardianului Ianovici. Cu siguranţă a fost implicat şi în transferarea loturilor de deţinuţi dinspre Suceava spre Piteşti şi alte închisori – majoritatea desfăşurate între septembrie 1949-mai 1950. Mihai Stângă a fost destituit din funcţie pe 5 mai 1950 şi trimis înapoi la Braşov. Înainte de plecare, i s-a cerut să semneze o hârtie prin care se obliga să nu dezvăluie nimănui detalii despre activitatea depusă la Suceava. În 1954 a fost audiat pentru procesul „Sepeanu Tudor şi alţii”, fără să fie altfel implicat.

Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress