Un nou ROST

Coperta numarului 101
Într-o societate tot mai afectată de ofensiva seculară, e o mare bucurie să poţi anunţa relansarea sub straie noi (şi deosebit de elegante) a unei reviste „de cultură creştină şi politică”, aşa cum este ROST, ajunsă deja la frumoasa cifră de 101 numere şi la peste 8 ani de existenţă. Pesemne că, aşa cum se întâmplă în genere în creştinism, cu cât mai mare atacul, cu atât mai mare rezistenţa. Şi nu mai mică ne este bucuria să constatăm că, după cum ne aşteptam, conţinutul revistei se ridică cu prisosinţă la nivelul înfăţişării. www.fenomenulpitesti.ro salută cu recunoştinţă şi admiraţie efortul imens depus de o mână de oameni pentru a face posibil acest lucru. 
Numărul pe luna septembrie stă, în mod firesc pentru o revistă creştină aflată la un nou început, sub semnul crucii. Din sumarul bogat am reţinut atât numele mari care semnează articole în paginile revistei (printre alţii, Dan Stanca, Sorin Lavric, Dan Puric), cât şi diversitatea temelor şi personajelor abordate. Dintre cele mai interesante şi folositoare materiale trebuie să menţionăm interviul cu vrednicul de pomenire părintele Petroniu Tănase (fostul egumen al schitului Prodromu de la Muntele Athos) şi prezentarea volumului prinţului gruzin Ciabua Amiredjibi, Gora Mborgali sau Surâsul destinului, ce redă destinul cu totul remarcabil al unui om care a evadat de cinci ori din lagărele sovietice ca să ajungă să se călugărească la aproape 90 de ani. Merită semnalată şi prezentarea parţială, chiar dacă pe larg, a activităţii unei alte personalităţi, de data aceasta de la noi din ţară: Mihail Manoilescu, economist, teoretician al corporatismului, diplomat şi om politic, sfârşit (cum altfel?) în temniţele comuniste.
Cu atât mai mare ne-a fost bucuria să observăm că alte două personaje care au cunoscut rigorile detenţiei politice şi-au găsit locul în paginile revistei: regretatul Nicolae Itul (trecut la Domnul în urmă cu doi ani, a fost închis, printre altele, în penitenciarul-sanatoriu Târgu Ocna, unde l-a cunoscut îndeaproape în ultimele clipe pe Valeriu Gafencu) şi părintele Gheorghe Cotenescu din Stoeneşti, preot-profesor la Seminariile din Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica, unul dintre susţinătorii grupului de rezistenţă armată condus de Gheorghe Arsenescu. Sperăm ca lor să li se alăture, în numerele viitoare, şi alte asemenea nume vrednice de o mai bună cunoaştere de către publicul larg.
Noul ROST mai are un merit: acela de a încerca (deocamdată mai timid, sperăm că de acum înainte mai apăsat) reînvierea unui gen parcă uitat de presă în ultimii ani: recenzia. Am remarcat îndeosebi prezentarea volumului scriitorului şi fostului deţinut politic Marcel Petrişor, Cumplite încercări, Doamne!, care reia, într-o variantă îmbunătăţită, memoriile sale de detenţie despre întemniţarea alături de martori importanţi ai fenomenului Piteşti.
Mai multe detalii despre revistă şi despre cum poate fi procurată, găsiţi aici
Ediţia electronică a revistei, în care găsiţi numerele de arhivă, este aici.

(Articol adăugat la 25 septembrie, ora 23:07)

Introdu adresa de e-mail pe care
vrei sa primesti neweletter-ul
youtubefacebookwordpress